Klik hier om het online te bekijken

Nieuwsbrief

Stichting Vrienden van het Orgel

Maart 2024

Beste orgelvrienden

Met deze nieuwsbrief willen we graag een aantal zaken aan jullie voorleggen.

Allereerst de jaarlijkse orgelexcursie. Een evenement dat we al sinds 1988 organiseren en waar tot een paar jaar geleden veel animo voor was.
De excursie van oktober vorig jaar naar Wijk bij Duurstede en Vianen was boeiend, leerzaam en heel gezellig. Fraaie kerken en dito orgels en een zeer bekwame organist in de persoon van Arjan Veen. Jammer genoeg was het aantal deelnemers eigenlijk niet voldoende om financieel verantwoord te zijn. Een trend van de afgelopen jaren en wellicht door de Coronaperiode versterkt.
Daarom hebben we besloten het dit jaar eens anders te doen en dichter bij huis te blijven. We gaan in overleg met de locatiebesturen van de voormalige kerken in Schermer en Graft de Rijp, om een aantrekkelijk programma samen te stellen op zaterdag 14 september, de Nationale Monumentendag, tevens Nationale Orgeldag. Wij hopen hiermee een goed alternatief voor de excursie te hebben gevonden. Wij zullen jullie tijdig informeren als het programma gereed is. Maar houd in ieder geval onze website in de gaten.

Dan de Leeghwaterconcerten. Deze zijn een succes; de bezoekers zijn enthousiast. Ze roemen de intimiteit van de concerten, de veelzijdigheid en de kwaliteit en nabijheid van de musici.
Van de tweede reeks volgen er nog twee op de zondagmiddag om 15:00 uur:
10 maart in de Terp in Oudorp: Jelte Althuis en Henny Heikens: basklarinet en orgel (zie poster onder deze Nieuwsbrief; kaarten bestellen kan HIER)
21 april in de PKN-Kerk van Stompetoren: Judith Oost en Simon Bouma met cello en orgel
De derde serie, seizoen 2024 – 2025, staat inmiddels in de grondverf. Houd de website van de Stichting Vrienden van het Orgel in de gaten.

Toekomst
Onze donateurs zijn voor het werk van onze stichting heel belangrijk. Afgezien van incidentele bijdragen van subsidienten, bestaan onze inkomsten alleen uit donaties. Met die financiën zijn wij in staat ons te blijven inzetten voor het behoud en het gebruik van de orgels in Alkmaar en die in de kernen Graft de Rijp en Schermer. Een woord van dank is daarom nadrukkelijk op zijn plaats.

Voor de Vrienden liggen er nog belangrijke uitdagingen: hoe en waarmee kunnen we jonge(re) generaties interesseren, hoe kunnen we het aantal donateurs op peil houden of liever nog uitbreiden en welke nieuwe activiteiten kunnen we ontwikkelen om de belangstelling voor het orgel te versterken. Kortom allemaal zaken waarmee we aan de slag willen. En daarbij zouden we graag gebruikmaken van inzichten en ervaringen uit een bredere kring dan alleen ons bestuur. Misschien is er iemand in de eigen familie- of kennissenkring, die zich voor de stichting zou willen inzetten en met wie wij eens contact mogen opnemen. We horen het graag.

Donatie 2024
Tenslotte nog een vriendelijk verzoek je donatie voor 2024 (banknummer: KLIK HIER) aan ons over te maken voor zover dat nog niet is gebeurd. Hartelijk dank daarvoor.